Hoofd van de VN verwelkomt aankondiging om de werkdialoog tussen Noord-Korea en de VS te hervatten

De Amerikaanse president Donald Trump (R) en Kim Jong Un, topleider van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK), ontmoeten elkaar in het Freedom House, een Zuid-Koreaans gebouw in het inter-Koreaanse grensdorp Panmunjom, 30 juni 2019. (Xinhua / NEWSIS)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, verwelkomde zondag de aankondiging dat de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) en de Verenigde Staten de dialoog op werkniveau zullen hervatten.

"De secretaris-generaal verwelkomt de vergaderingen in Panmunjom waarbij de leiders van de DVK, de Republiek Korea (ROK) en de Verenigde Staten zijn betrokken, met name de aankondiging dat de DVK en de Verenigde Staten de dialoog op werkniveau zullen hervatten," Stephane Dujarric, woordvoerder van Guterres, zei in een verklaring.

"De secretaris-generaal steunt ten volle de voortdurende inspanningen van de partijen om nieuwe betrekkingen tot stand te brengen voor duurzame vrede, veiligheid en volledige en verifieerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland," zei hij.

De Amerikaanse president Donald Trump zou zondag hebben gezegd dat teams uit de Verenigde Staten en Noord-Korea "de komende twee of drie weken" zouden beginnen met besprekingen over het nucleaire programma van Pyongyang, maar zei dat hij geen haast had voor een deal.

Onderhandelaars zullen 'een proces starten en we zullen zien wat er gebeurt', zei Trump na een historische ontmoeting met de leider van de DVK Kim Jong Un in de gedemilitariseerde zone die de DVK en de ROK scheidt.