Iran eist minimale olie-export van 2,8 mln-bpd onder Nuke Deal

Iran heeft duidelijk gemaakt dat zijn mininavraag naar olieverkoop 2,8 miljoen vaten per dag is.

TEHRAN, 5 augustus (Xinhua) - De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei maandag dat de minimale vraag van Iran naar olieverkoop onder de nucleaire deal van 2015 2,8 miljoen vaten per dag (bpd) is.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft deze eis aan de Europese ondertekenaars van de nucleaire deal, of het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), op een persconferentie overgedragen.

"De olieverkoop van Iran moet in mei 2018 op het niveau worden hersteld toen de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de JCPOA," zei hij.

Na de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump uit de JCPOA in mei 2018 en het opnieuw opleggen van sancties, is de olie-export van Iran sterk teruggelopen.

Bovendien zouden de Europese partijen hun beloften met betrekking tot de terugkeer van Iraanse petrodollars na de olieverkoop moeten nakomen, zei Zarif.

Hij merkte op dat Iran nog een stap zal zetten om zijn nucleaire verplichtingen te verminderen als de partijen bij de overeenkomst de economische belangen van Iran niet veiligstellen.

Het is vermeldenswaard dat Iran zich onlangs heeft teruggetrokken uit delen van zijn verplichtingen uit hoofde van de deal.

Om de handel met Iran veilig te stellen en Amerikaanse anti-Iran sancties te omzeilen, kondigde de Europese Unie in januari de lancering aan van een speciaal betaalkanaal met Iran, bekend als Instrument ter ondersteuning van handelsbeurzen (INSTEX).

Teheran zei echter dat het EU-mechanisme niet haalbaar is om Iran petrodollars te leveren.