Internationale gemeenschap roept op tot vreedzame oplossing na de toename van uraniumverrijking door Iran

TEHRAN, 8 juli (Xinhua) - De internationale gemeenschap riep op tot een vreedzame oplossing nadat Iran zondag aankondigde dat het het uraniumverrijkingsniveau verhoogt tot boven de limiet die is vastgelegd in de internationale nucleaire deal van 2015.

"Vandaag zullen we beginnen met het verrijken van uranium boven 3,67 procent, en het zuiverheidsniveau hangt af van onze behoeften. Dit zal officieel gebeuren", zei Ali Rabiee, woordvoerder van de Iraanse regering, op zondag.

Wereldleiders uitten hun bezorgdheid over de nieuwe stap van Iran, die verder het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) schond en zijn nucleaire programma in ruil daarvoor terugbracht met sancties, en drongen aan op een vreedzame regeling.

De halfjaarlijkse briefing van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de uitvoering van resolutie 2231, die het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) over het nucleaire programma van Iran heeft onderschreven, werd op 26 juni 2019 gehouden op het hoofdkantoor van de VN in New York (Xinhua / Li Muzi)

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Iran om 'voorzichtig' te zijn nadat Teheran de aankondiging had gedaan, meldden Amerikaanse media.

"De nieuwste uitbreiding van Iran van zijn nucleaire programma zal leiden tot verdere isolatie en sancties," tweette de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo, en riep andere landen op om de norm van geen verrijking voor het nucleaire programma van Teheran te herstellen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf ook een waarschuwingszondag uit en zei: "Hoewel het VK volledig toegewijd blijft aan de deal, moet Iran onmiddellijk stoppen en alle activiteiten terugdraaien die niet in overeenstemming zijn met zijn verplichtingen."

Britian coördineert met andere landen van het de-nucleaire pact "met betrekking tot de volgende stappen onder de voorwaarden van de deal, inclusief een gezamenlijke commissie," zei een woordvoerder van het kantoor.

"We dringen er bij Iran sterk op aan alle activiteiten te stoppen die niet in overeenstemming zijn met zijn JCPOA-verplichtingen", zei de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken Agnes von der Muhll. "Frankrijk staat in nauw contact met de betrokken partners om de nodige de-escalatie van spanningen te initiëren ...", voegde ze eraan toe in een persbericht.

Naarmate Duitsland zich 'extreem zorgen maakte over de aankondiging van Iran', drong het land er bij 'Iran op aan alle stappen die in strijd zijn met de verplichtingen van Iran onder de JCPOA te staken en om te keren', zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie (EU) blijft "uiterst bezorgd" over het besluit van Iran om de verrijking op te voeren en staat in contact met andere partijen bij het akkoord om de volgende stappen te bespreken, "inclusief een gezamenlijke commissie", zei EU-woordvoerder Maja Kocijancic zondag.

Terwijl de Europese leiders nog bezig waren met het plannen van de volgende plannen, drong de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een vocale tegenstander van de nucleaire deal van 2015, aan op sancties tegen Iran opnieuw op te leggen, en beschuldigde de Islamitische republiek ervan uranium te verrijken met het bouwen van nucleaire wapens.

In mei vorig jaar verliet Washington eenzijdig de nucleaire deal van 2015 en begon opnieuw met het bestraffen van Iran.

Op 8 mei, een jaar na de unilaterale exit van de VS, stopte Iran met de uitvoering van enkele van zijn verplichtingen in het kader van de deal en stelde het een termijn van 60 dagen vast voor de Europeanen om de islamitische republiek te helpen de economische voordelen van de deal te plukken.

Op zondag gaf de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Abbas Araqchi, de Europese landen de schuld omdat ze niet hebben voldaan aan wat hij 'hun eigen verplichtingen' noemde. Maar ondertussen benadrukte hij dat Iran kansen voor diplomatie zal sparen als middel om de deal te redden.