Econoom zegt de handelsoorlogrisico's van Washington die een recessie veroorzaken

Het handelsbeleid van Washington dreigt de recessie te creëren die Trump het meest vreest in zijn herverkiezingscampagnejaar 2020, zei een gerenommeerde Amerikaanse econoom.

DENVER, de Verenigde Staten, 25 augustus (Xinhua) - Het handelsbeleid van Washington heeft geen richting en brengt de precieze recessie in gang die de Amerikaanse regering het meest vreest, zei een gerenommeerde Amerikaanse econoom.

"Pure economische dwaasheid", zei Vincent Smith, een gastonderzoeker bij de gewaardeerde conservatieve denktank van het American Enterprise Institute, van de langdurige handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld.

"Het is een handelsbeleid zonder richting, en een handelsoorlog die geen winnaars heeft", vertelde de nationaal gerenommeerde conservatieve econoom aan Xinhua.

De laatste aflevering van verwarring in de handelsfricties die de Verenigde Staten tegen China hebben uitgelokt, vond plaats tijdens de lopende Group of Seven (G7) -top in Frankrijk.

Op de vraag of hij het betreurt dat de handelsoorlog met China is geëscaleerd, zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij 'overal anders over denkt' en speculaties oproept waardoor hij de spanningen zou kunnen escaleren.

Maar slechts enkele uren later gaf het Witte Huis een verklaring af dat de opmerkingen van de president 'tweede gedachten' betekenden dat hij spijt had dat hij de tarieven niet had verhoogd.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt met verslaggevers voordat hij het Witte Huis in Washington DC, de Verenigde Staten, op 21 augustus 2019 verlaat. (Foto door Ting Shen / Xinhua)

Ook tijdens de top zei Trump dat andere G7-leiders 'de handelsoorlog respecteren'. De Britse premier Boris Johnson, van wie algemeen wordt aangenomen dat hij de naaste bondgenoot van Trump is in de exclusieve club van ontwikkelde landen, zei publiekelijk dat "we niet van tarieven in het algemeen houden" en dat zijn land "voor handelsvrede is het geheel."

Onder andere leiders benadrukte de Franse president Emmanuel Macron dat de spanningen voor iedereen slecht zijn en voorzitter Tusk van de Europese Raad pleitte voor een einde aan handelsoorlogen.

Tegen deze achtergrond drong Smith er bij de Amerikaanse regering op aan af te zien van de unilaterale tariefavonturen en willekeurige chaotische acties en over te schakelen op conventionele processen voor het oplossen van handelsgeschillen met haar handelspartners.

Als het dat zou doen, voegde hij eraan toe, zou het markten kalmeren door meer zekerheid te bieden over toekomstig marktgedrag, wat zowel de Verenigde Staten als de wereldeconomie ten goede zou komen.

"Landbouw is een sector van de Amerikaanse economie die aanzienlijk zou profiteren van een verschuiving naar meer normale handelsonderhandelingsstrategieën," zei hij.

"Maar ook andere sectoren en bijna alle Amerikaanse consumenten hebben baat bij een beweging naar een meer rationele handelsstrategie," voegde de econoom toe.

Als een dergelijke verschuiving ontbreekt, "riskeert de Trump-regering de recessie te creëren die president Trump het meest vreest in zijn herverkiezingscampagnejaar 2020", zei hij.