Economische kijk: China maakt zich op voor overschakeling naar nieuwe woningleningen Rentebeleid

Verwacht wordt dat de Chinese huizenmarkt een soepele overgang zal maken naar het gebruik van de rente op leningen, die begint vanaf 8 oktober, aangezien de centrale bank haar rentetarief voor commerciële individuele woningkredieten op een meer marktgebaseerde manier wil bepalen.

BEIJING, 16 september (Xinhua) - De Chinese huizenmarkt zal naar verwachting een soepele overgang maken naar het gebruik van de leningprimentenrente (LPR) als de nieuwe benchmark voor het bepalen van de rente van nieuw uitgegeven commerciële individuele woningkredieten.

Vanaf 8 oktober wordt de gebruikte benchmark van de kredietlening vervangen door de LPR, aangezien de centrale bank haar rentetarief voor commerciële individuele woningkredieten op een meer marktgebaseerde manier wil bepalen.

Nieuwe hypotheekrente voor eerste woningaankopen mag niet lager zijn dan de gerelateerde LPR's, terwijl die voor tweede keer kopers minstens 60 basispunten hoger moeten zijn dan de LPR's, aldus de People's Bank of China.

Bronnen van relevante overheidsinstanties zeiden dat de omschakeling vrij soepel is verlopen, waarbij bankinstellingen in verschillende regio's gestage vooruitgang boeken bij het bepalen van de minimale basispunten die aan de LPR moeten worden toegevoegd in overeenstemming met de voorwaarden van de lokale onroerendgoedmarkten.

De stap is om te zorgen voor een gedifferentieerd kredietbeleid voor woningkredieten en om de onroerendgoedmarkt van het land beter te reguleren.

Tot nu toe hebben 13 provinciale regio's de minimale basispunten bekendgemaakt die moeten worden toegevoegd, terwijl van andere wordt verwacht dat ze die voor het einde van de maand vrijgeven.

In Beijing, bijvoorbeeld, zullen de rentetarieven voor leningen voor eerste woningen stijgen met ten minste 55 basispunten van de LPR, terwijl die voor leningen voor tweede woningen ten minste 105 basispunten zullen stijgen.

De rentetarieven van woningkredieten zouden echter niet veel veranderen nadat de nieuwe benchmark in gebruik was genomen, en volgens bronnen met de kredietafdelingen van staatsbanken is er nooit een stroom van onroerendgoedaankopen of sterke toename van woningkredietaanvragen gebeurd.

Nieuw toegevoegde leningen voor woningaankopen hebben geen grote toename gerapporteerd vanaf de periode voordat het nieuwe beleid werd onthuld, en voor kopers zijn factoren met betrekking tot het huis invloedrijker dan de rente bij het aanvragen van bankleningen, zei een niet-benoemde medewerker van een Shenzhentak van China Merchants Bank.

Li Wanbin, een analist van het mobiele financieringsplatform Rong360.com, zei dat het enige tijd zou duren voordat leners zich zouden aanpassen aan het nieuwe rentevormingsbeleid.

Ondertussen, gezien de sterke marktverwachtingen voor lagere rentetarieven, zullen kopers van onroerend goed het relatief eenvoudig vinden om het nieuwe prijsmechanisme te accepteren en koopcontracten te ondertekenen, aldus Li.