Commentaar: Washington's protectionistische aanpak Geen antwoord op globalisering

BRUSSEL, 10 juni (Xinhua) - In naam van "America First" zetten de handelshaventjes van Washington voortdurend protectionistische en isolationistische golven over de hele wereld.


De trend van economische globalisering is echter onomkeerbaar, ongeacht of die handel in hardliners het leuk vinden of niet.


Gedurende meer dan twee eeuwen heeft het proces van economische globalisering de stroom van goederen, mensen, kapitaal en technologieën over de hele wereld vergemakkelijkt en naties wereldwijd, waaronder de Verenigde Staten, samengebracht om steeds meer verbonden en onderling afhankelijk te worden.


Als gevolg hiervan is de internationale arbeidsverdeling uitgebreider geworden, terwijl de industriële productie en markt ongekend geglobaliseerd zijn. Het is een natuurlijk proces dat wordt aangedreven door de energie van steeds meer kapitaal dat op de wereld ronddraait en dat winst zoekt tegen lagere kosten.


Daarom, hoewel een protectionistisch Washington probeert assemblagelijnen in andere landen met hogere importtarieven te deconstrueren en productietaken naar de Verenigde Staten terug te brengen, zal het niet alleen falen, maar ook averechts werken.


Zelfs als deze banen de Chinese kust verlaten, zouden ze gewoon migreren naar verschillende locaties met lagere productiekosten vanwege het wereldwijde marktsysteem, en zullen ze niet in significante hoeveelheden naar de Verenigde Staten terugkeren.


Hoewel Washington misschien in staat is om de wereldwijde productie van sommige industrieën voor een beperkte periode te verstoren, zal het zeker niet in staat zijn om deze alleen te hervormen om zijn zelfzuchtige belangen te dienen, of de klok terug te draaien op de evolutie van gevestigde geglobaliseerde supply chains.


De roekeloze aanvallen van Washington op een op regels gebaseerd multilateraal handelsstelsel en een open wereldeconomie hebben een toenemende groeiende oppositie gezien, zowel binnen de Verenigde Staten als over de hele wereld.


Vorige maand schreven de American Apparel & Footwear Association en vier andere brancheorganisaties die de gehele toeleveringsketen voor schoenen vertegenwoordigen, een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij hem waarschuwde dat tarieven de industrie "ongekende schade" zouden berokkenen ", wat uiteindelijk gevolgen zou hebben voor consumenten in een negatieve manier en hamstreren wat van oudsher een enorm succesvol deel van de Amerikaanse economie is geweest. "


Voor de Europese Unie is 'sluiten niet het antwoord'. De handelscommissaris, Cecilia Malmstrom, legde uit in Washington's streven naar voortdurende liberalisering van de handel in januari en verklaarde dat "wij geloven in open, op regels gebaseerde handel."


Het is niet alleen Europa. Ondanks de handelspest van Washington en herhaaldelijk onverantwoord terugvallen op onderhandelingsposities, is Beijing koel gebleven, terughoudend geweest en blijk gegeven van de grootste oprechtheid en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om handelsgeschillen via dialoog op te lossen.


Ondanks een steeds meer naar binnen gerichte Amerikaanse regering, heeft China opnieuw bevestigd dat zijn deuren zich alleen nog verder zullen openen.


Economische globalisering is nooit perfect geweest en is er ondanks tegenslagen altijd in geslaagd door te gaan. Het heeft enorme hoeveelheden rijkdom voor de mensheid voortgebracht en blijft een belangrijke kracht voor wereldwijde economische vooruitgang.


Geïnspireerd door een nieuwe ronde van technologische vooruitgang, inclusief kunstmatige intelligentie, het Internet-of-Things en big data, is de globalisering nu een nieuwe ontwikkelingsfase ingegaan.


In dit nieuwe tijdperk moeten naties over de hele wereld samenwerken, in plaats van elkaar aan te zetten, zodat ze het potentieel van een steeds meer geglobaliseerde economie verder kunnen vrijmaken en meer voordelen kunnen blijven bieden aan mensen over de hele wereld.


Meer dan twee jaar geleden vergeleek de Chinese president Xi Jinping op het World Economic Forum in het Zwitserse skigebied van Davos de wereldeconomie met een oceaan waaraan geen enkel land kan ontsnappen, of ze het nu leuk vinden of niet.


"Elke poging om de stroom van kapitaal, technologieën, producten, industrieën en mensen tussen economieën af te sluiten en de wateren in de oceaan terug te leiden naar geïsoleerde meren en kreken is gewoon niet mogelijk. Het druist inderdaad in tegen de historische trend," Xi gewaarschuwd.


Zijn waarschuwing geldt vandaag nog steeds.