China leidt opkomende economieën in de nieuwste wereldwijde concurrentiepositie: WEF-rapport

Met een score van 84,8 haalde Singapore dit jaar de kroon van 's werelds meest concurrerende economie uit de Verenigde Staten.

GENÈVE, 9 oktober (Xinhua) - China is veruit de best presterende van de vijf BRICS-economieën in termen van concurrentievermogen, zei het World Economic Forum (WEF) woensdag in het laatste jaarverslag waarin de productiviteit en de langetermijngroei van 141 economieën.

China staat op de 28e plaats van de wereldeconomieën, 15 plaatsen vóór Rusland, 32 plaatsen vóór Zuid-Afrika en ongeveer 40 plaatsen vóór zowel India als Brazilië, toonde het Global Competitiveness Report 2019 van het WEF.

De positie van China in de ranglijst bleef ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, maar de algemene score steeg met 1,3 punten, zo bleek uit het rapport.

Het rapport meet de prestaties van een economie aan de hand van 103 indicatoren in 12 "pijlers", waaruit blijkt dat China duidelijke sterke punten heeft op verschillende gebieden, zoals de enorme omvang van zijn markt, macro-economische stabiliteit, de goedkeuring van Informatiecommunicatie en Technologie (ICT) en het vergroten van innovatievermogen .

Werknemers maken schoenen in een schoenmakerij in Putian, de provincie Fujian in het zuidoosten van China, 27 juli 2019. (Xinhua / Zhang Guojun)

In de ICT-goedkeuring overtrof China 25 van de 36 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Wat de gezonde levensverwachting betreft, scoort China beter dan de Verenigde Staten en iets onder het OESO-gemiddelde.

Met een score van 84,8 haalde Singapore dit jaar de kroon van 's werelds meest concurrerende economie uit de Verenigde Staten.

Het IMF verlaagde het concurrentievermogen van de VS naar de tweede plaats, mede vanwege de handelsonzekerheid van het land, omdat de openheid van de handel volgens het rapport meer dan vier punten lager is dan in 2018.

China's speciale administratieve regio Hong Kong, Nederland en Zwitserland behoren tot de top vijf, gevolgd door Japan, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, zo bleek uit het rapport.