Argentijnse president dringt aan op grondige sonde in enorme uitval

BUENOS AIRES, 16 juni (Xinhua) - De Argentijnse president Mauricio Macri vroeg om een grondig onderzoek naar de enorme stroomuitval die zondag heel Argentiniƫ in de duisternis stortte.

"Vanmorgen heeft zich in het hele land een stroomstoring voorgedaan als gevolg van een storing in het kusttransportsysteem, waarvan we de oorzaak niet kunnen achterhalen," zei Macri.

"We werken eraan om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk macht heeft", zei hij op Twitter. "Naarmate de uren verstrijken, wordt de service voor alle gebruikers hersteld."

Kort voor 16:00 uur lokale tijd (1900 GMT) had 56 procent van de Argentijnse gebruikers stroom hersteld, volgens de autoriteiten.

Het ministerie van Energie zei in een verklaring dat de enorme uitval "zich in het hele land heeft voorgedaan en ook Uruguay heeft getroffen. De oorzaken worden onderzocht en zijn nog niet vastgesteld."

Grote Argentijnse energiebedrijven Edesur en Edenor zeiden respectievelijk dat de storing werd veroorzaakt door een enorme storing in het elektrisch onderling verbonden systeem.

Edenor voegde eraan toe dat de normale dienst enkele uren zou duren om te herstellen en het eerst zou worden hersteld in de westelijke regio van Cuyo en de zuidwestelijke regio van Comahue.

De zuidelijkste provincie Tierra del Fuego van Argentiniƫ werd niet aangetast, omdat het niet is aangesloten op het nationale elektrische interconnectiesysteem.