Wheel Tech, deel III: effect van wieldiameter op de prestaties

Dit is de derde in een serie over hoe wielkeuze de prestaties van je auto kan beïnvloeden.

  Vorige week heb ik uitgelegd hoe het veranderen van de wielbreedte te veel op een straatauto de handling van je auto op de limiet kan veranderen en hoe deze in extreme gevallen gevaarlijke situaties kan veroorzaken. We ontdekten dat bredere wielen niet altijd (en in de meeste gevallen nooit) het vermogen van de auto vergroten om de grond in de hoeken vast te pakken en hoe bredere banden niet noodzakelijk meer rubber op de grond plaatsen.

  Gelukkig, terwijl de wielbreedte wordt beperkt door de geometrie van de ophanging, kan de wieldiameter worden bepaald wat u maar wilt, als deze maar past en u bereid bent om bepaalde compromissen te accepteren. Maar voordat je gaat denken dat het een totale gratis is voor iedereen, laten we het hebben over de manier waarop wieldiameter invloed heeft op de prestaties van je auto en de trade offs die je maakt, vooral als je groter wordt.

  De afwegingen met grotere wielen zijn: (in willekeurige volgorde) betrouwbaarheid (weerstand tegen buigen), lichtelijk gewijzigd zwaartepunt, toename van het benodigde vermogen om de wielen te laten draaien, grotere stuurinspanning in niet-PS-voertuigen, mogelijke afname van de prestaties van de bocht. , extra kosten, slechte rijprestaties en mogelijke verandering van de versnellingen.

  De voordelen zijn minder, maar vrij duidelijk en nogal belangrijk voor sommige enthousiastelingen: uiterlijk, betere stabiliteit tijdens pittig rijden (zijwandtemperaturen stijgen niet) en de mogelijkheid om over grotere remrotors te passen.

  Sizing

  Wanneer u een wiel / band-combinatie kiest, moet u altijd het formaat selecteren met de diameter van de velg die het dichtst bij de fabriek ligt, ongeacht de velgmaat. U kunt een rekenmachine zoals deze gebruiken om het verschil in de totale diameter van uw voorraadwiel naar de nieuwe te berekenen. Binnen 0,8% is goed, ik hou ervan om waar mogelijk met 0,3% of minder te blijven.

  De bandenmaat die u gebruikt met elke wieldiameter die u kiest, kan een klein beetje worden geknoeid om de juiste totale diameter te bereiken.

  Bandenmaten worden meestal als volgt weergegeven: 215/45/17. Wat dit betekent is dat de band 215 mm breed is, de zijwand is ~ 45% van de 215 mm breedte en het laatste nummer is de velgmaat waar de band voor is. Als u meer informatie wilt over de dimensionering van banden en specifiek decodering van bandenmaten op banden, kijk dan op deze link .

  Zijwand- en algemene maatoverwegingen

  Bij toename van de wieldiameter neemt de afmeting van de zijwand af om dezelfde totale bandbreedte + wielcombinatie te behouden. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij de standaardband + wielcombinatie te blijven, omdat de totale wielmaat het tandwieloverbrenging beïnvloedt.

  Kleinere wielen verbeteren de versnelling ten koste van de bovenkant, en hogere wielen verminderen de acceleratie terwijl theoretisch de topsnelheid wordt verhoogd (hoewel in de praktijk de topsnelheid wordt beperkt door kracht en weerstand lang voordat de banden worden verkleind.) Verbetering van de bandenmaat doet meestal ook pijn aan topversnelling en topsnelheid omdat het het vermogen van de motor vermindert om de luchtweerstand te overwinnen die de auto vasthoudt). In de meeste auto's met wielen van verschillende grootte zullen ook de snelheidsmeter worden gewijzigd.

  In elk geval zal het maken van de totale wiel / band-combinatie groter of korter zijn voor de geometrie van de ophanging. Je kunt het een kleine hoeveelheid veranderen zonder echte nadelige effecten, maar probeer zo dicht mogelijk bij de keuze van een nieuwe maat te blijven.

  De grote "gotcha" met zijwandgrootte is dat hoe kleiner de zijwand, hoe minder bescherming uw waarschijnlijk dure velgen zullen hebben van de onvermijdelijke kuil of wegresten. Je kunt banden met een lager profiel laten lopen met sterkere wielen, maar over het algemeen geldt hoe sterker het wiel, hoe zwaarder het ook is.

  Ik veronderstel dat de meesten van jullie redelijk lichtgewicht aluminium wielen gebruiken die, hoewel sterk, niet goed zullen zijn met minder dan 45 sectiehoogte tegen wegimperfecties. De goede plek in mijn ervaring is om te streven naar een band tussen een 40 en 55 sectiehoogte. Als je een 60 of hoger sectie-niveau rijdt, zul je een geweldige rit hebben, maar je zult een vreemde wegligging op de limiet hebben door te grote zijwanden van de band.

  Je zult waarschijnlijk ook vroegtijdig falen ervaren op een wegcircuit vanwege te hoge temperatuur in de banden van al die flanken van de zijwand. Als je 40 en lager rijdt, heb je een heel zware rit en ben je vatbaar voor het buigen van velgen.

  Van alle experts die ik heb gesproken, lijkt het erop dat rond de 45 zijwand de beste is. Je zult merken dat dit een zeer populaire maat is met moderne auto's (vooral omdat de trend is geweest naar grotere en grotere wielen op fabriekswagens). Dit betekent dat deze banden meestal redelijk geprijsd zijn en veel beschikbare loopvlakken en verbindingen hebben om uit te kiezen. Vermijd "rare" maten omdat ze duur zijn en je zult weinig keuzes hebben in rubber voor prestaties.

  Kleine zijwanden zijn erg stijf, geweldig voor het nemen van bochten, maar verschrikkelijk voor de rijkwaliteit en rechtlijnig stoppen en accelereren (daarover later meer). Stevere zijwanden geven geen extra grip.

  Naarmate de omvang van de zijwand afneemt, blijft het gewicht van de band gelijk of wordt het groter.

  Als gevolg van een toename van de wieldiameter wordt de gewichtsverdeling van de wiel + bandcombinatie echter erger - het zwaarste deel (de band) is nu verder van het midden van het wiel verwijderd - zie deel I voor de reden waarom dat zo is slecht. Kortom, het berooft kostbare kracht van het bereiken van de weg. Veel jongens besteden zoveel tijd aan het wielgewicht, maar denken nooit aan het gewicht van de band en het effect op de gewichtsverdeling van het wiel.

  Waarschuwing: maak nooit de fout om een BAND te kiezen op basis van zijn gewicht. Gewoonlijk is het gewicht van een band rechtevenredig met de hoeveelheid versteviging binnen de band. Goedkope banden zijn vaak lichtgewicht, maar alleen omdat ze uit de zijwandversterking piepten. Ik had eigenlijk een populaire goedkope band die uit de ronde ging omdat hij zo goedkoop binnen werd gemaakt. Kies banden op basis van loopvlak en compound - nooit op gewicht. Bedenk echter wel het gewicht van de band bij het kiezen van de maat van uw wiel.

  Grotere zijwanden zorgen voor een betere rijkwaliteit, betere afstelling van de rechte lijn, remmen en hoeven niet noodzakelijk de grip te verminderen, maar kunnen de auto minder nauwkeurig hanteren. Met andere woorden, de zijwand buigt zodat de stuurrespons langzamer zal zijn en je krijgt veel meer "rol" in de bochten. Een te grote zijwand kan overmatige bandentemperaturen veroorzaken door veel te buigen en mogelijk falen in raceomstandigheden, dus het is nog steeds ideaal om relatief lage profielzijwanden te houden op prestatietoepassingen zoals we eerder al noemden.

  U zult merken dat drag racing slicks altijd zeer lange zijwanden hebben. U ziet nooit lage slicks in de profielen. Dit komt omdat wanneer een sleepwagen lanceert, de band deformeert en rimpelig omhoog gaat om een nog dikker stuk rubber op de grond te krijgen en 'beet' in de grond te genereren. Hoe kleiner de zijwand die u gebruikt, hoe groter de kans dat u uw banden van de lijn zult spinnen. Langere zijwandbanden kunnen over het algemeen harder bijten, zowel bij het remmen als bij het optrekken.

  Als u op wielen wilt passen die minder wegen dan voorraad, hoe groter de diameter wordt, hoe moeilijker en duurder het is om een lichter dan standaardwiel te vinden.

  Voor Project Lexus, waarover ik later zal berichten, heb ik ervoor gekozen om bij de fabrieksdiameter van 17 inch te blijven, aangezien deze al een band met een hoogte van 45 secties had. Het fabriekswiel weegt ongeveer 22 lbs en we hebben een vervangend wiel kunnen vinden, de Kosei KS T1 weegt slechts 14 lbs. Ik heb alle 5 de wielen inclusief de reserve vervangen en daarbij ongeveer 40 lbs verloren. 32 pond daarvan was onafgeveerd, rotatiegewicht zoals besproken in sectie 1 van deze serie. Ik merkte een kleine winst op in stadsgas kilometers (gemiddeld 1 mpg), snellere acceleratie en een betere rit.

  De acceleratie werd gemeten tussen 35-60 mph en toonde een herhaalbare en respectabele verbetering van iets minder dan 2 tienden van een seconde.

  Deze wielen zijn slechts een van de vele lichtgewicht wielen die verkrijgbaar zijn in verschillende maten.

  Op sommige oudere Civic / Accord-projectauto's hebben deze auto's vaak hoge zijwanden. Ik ben meestal ouder dan 15 of 16 op oudere Honda's geweest om de hoogte van de 50-voudige zijwand te bereiken. Voor het nieuwe model Civic is een geweldige upgrade voor de niet-Si-modellen te kiezen voor de Si of OEM wielen met optionele afmetingen. Het Si-model heeft eigenlijk al de ideale maat voor de ophanging.

  Tot slot, bekijk de PDF aan het einde van het laatste deel van deze serie (deel II). Er zitten een aantal interessante dingen in, over hoe het rijden van een band met een lager profiel eigenlijk de hoogte van het zwaartepunt beïnvloedt. Toegegeven, voor de meeste auto's zou deze verandering onbetekenend zijn in vergelijking met een SUV. Het is interessant, ondanks dat het voor het grootste deel van mijn publiek niet erg relevant is

  Zorg ervoor dat u uw opmerkingen en uw vragen post, misschien dat een aantal van hen volgende week een artikel zal inspireren.