Wat is het trivalente chroom

Trivalent chroom

Trivalent chroomplateren , ook bekend als tri-chroom , Cr 3+ en chroom (III) , gebruikt chroomsulfaat of chroomchloride als hoofdbestanddeel. Trivalent verchromen is een alternatief voor zeswaardig chroom in bepaalde toepassingen en diktes (bijv. Decoratieve beplating).

Een trivalent chroomplateerproces is vergelijkbaar met het zeswaardig chroomplateerproces, behalve de badchemie en anodesamenstelling. Er zijn drie hoofdtypen configuraties van trivalent chroombad:

  • Een chloride- of sulfaat-gebaseerd elektrolytbad met grafiet of composietanodes, plus additieven om de oxidatie van trivalent chroom naar de anodes te voorkomen.

  • Een bad op basis van sulfaat dat gebruik maakt van loodanoden omgeven door dozen gevuld met zwavelzuur (bekend als afgeschermde anodes), waardoor het driewaardige chroom niet oxideert aan de anodes.

  • Een bad op basis van sulfaat dat onoplosbare katalytische anodes gebruikt, waardoor een elektrodepotentiaal wordt behouden dat oxidatie voorkomt.

Het driewaardige verchromen proces kan de werkstukken op een vergelijkbare temperatuur, snelheid en hardheid plaatsen, in vergelijking met zeswaardig chroom. De platendikte varieert van 0,005 tot 0,05 mil (0,13 tot 1,27 μm).